Venocaps - NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

Atopisch eczeem

07 december 2015

In de meeste gevallen zijn de lokale behandelingen met cortisone creme of  zalf efficiënt tijdens de opstoten; het eerste doel is het verminderen van de ontsteking en de jeuk.

Dermocorticoïden die eens per dag worden aangebracht zijn onontbeerlijk om de ontsteking te kalmeren (meestal 4 tot 8 dagen) en verminderen snel de rode en nattende letsels. Deze worden gebruikt overeenkomstig het voorschrift van de arts, neveneffecten komen heel zelden voor.

Als tweede lijnsverzorging
en bij ernstig en meer resistent eczeem zal een andere behandeling worden voorgeschreven meestal dan door dermatologen of pediaters.

De factoren die de opstoot kunnen induceren :

  • Opstoten van atopisch eczeem kunnen worden geïnduceerd door contact met irriterende stoffen zoals zeep, detergenten, parfum,  ruwe stoffen, sommige voedingsmiddelen, warmte en transpiratie.
  • De droogte in de omgevende lucht (droog en koud weer) , tandjes die doorkomen, sommige veranderingen in de omgevingstoestand en stress kunnen ook jeuk tot gevolg hebben en een opstoot van eczeem veroorzaken.
De hygiëneregels :
Een geïrriteerde huid moet dagelijks en met aandacht verzorgd worden.

Daarom is het nodig om elke dag de huid zacht te wassen, zonder te wrijven.
 
  • De watertemperatuur mag nooit 34 °C overschrijden, want te warm water veroorzaakt jeuk.
  • Indien men kiest voor een douche, dan mag ze niet langer duren dan 5 min, want kalk maakt de huid droog.
  • Indien men kiest voor een bad, mag het nooit langer duren dan 15 min. U kunt ook een badolie toevoegen aan het bad, om de hardheid van het water te  neutraliseren. Men kan zich ook wassen met een overvette, neutrale zeep of met een overvette gel zonder parfum.
  • Geen gezichtsdoekjes gebruiken want ze kunnen irriteren, maar eerder een zacht reinigend middel zonder parfum.
  • Om te eindigen is het belangrijk om na de douche of na het bad uw huid al deppend te drogen, want wrijven activeert jeuk.
  • Alle verzorgingsprodukten (badolie, zeep, creme,…) die u gebruikt mogen geen parfum bevatten.
De vochtinbrengende crème (emollient)  moet minstens één keer per dag aangebracht bij een opstoot op de niet geïrriteerde huid en over het ganse lichaam  om de opstoten te verminderen.

Als ze onmiddellijk na het wassen worden aangebracht, zijn ze het efficiëntst.Ze moeten worden aangebracht met propere handen, kort geknipte nagels en alle juwelen moeten uit.Er wordt aangeraden om de emolliënt "op te warmen" tussen de handen en het daarna masserend en gelijkvormig aan te brengen, zonder te wrijven.Het aanbrengen van de emolliënt moet een moment van plezier en ontspanning zijn.Wanneer de patiënt bij het aanbrengen van de emolliënt een branderig gevoel krijgt of indien de zones rood worden, is het aangeraden om van product te veranderen.

Meer info over atopisch eczeem :
Bron:
http://www.fondation-dermatite-atopique.org