Venocaps - NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

Moeten vrouwen met kinderwens extra foliumzuur innemen?

28 april 2015

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onlangs lanceerde de Vlaamse overheid een website voor iedereen die aan kinderen denkt: www.gezondzwangerworden.be

Daarin werd alle mogelijke informatie verzameld over wat aanstaande moeders en vaders best doen en laten om de kans op een gezonde baby zo groot mogelijk te maken.

Een opvallend advies: starten met de inname van extra foliumzuur , wanneer je stopt met anticonceptie met als doel zwanger worden…. En daarmee doorgaan tot het einde van de derde zwangerschapsmaand.

Extra foliumzuur, a rato van 0,4 milligram per dag, voorkomt neuraalbuisdefecten bij de baby: dit zijn defecten in de structuur waaruit het centrale zenuwstelsel, t.t.z. de hersenen en het ruggenmerg, ontstaat, met soms zeer ernstige gevolgen.

Weinig vrouwen zijn zich hier bewust van of nemen het foliumzuur pas in wanneer ze al zwanger zijn !

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Foliumzuur komt voor in bladgroenten, spruitjes, broccoli, peulvruchten en volkorenproducten.

Het speelt een belangrijke rol in de opbouw van DNA en de vorming van de neuraalbuis, dat is de voorloper van de hersenen en het ruggenmerg. Deze buis sluit zich reeds rond de 16de zwangerschapsdag, op een ogenblik dat veel vrouwen zelfs nog niet weten dat ze zwanger zijn.

Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot defecten indeze neuraalbuis. Bij zeer ernstige defecten zijn de hersenen niet of amper gevormd en is de baby niet leefbaar. Deze baby's komen meestal dood ter wereld of sterven kort na de geboorte. Een ander mogelijk  gevolg  is de gebrekkige sluiting van het ruggenmergkanaal, wat leidt tot een zogenaamd 'open ruggetje'. Dit kan gepaard gaan met verlamming van de benen, maar ook met lichtere motorische handicaps en allerhande gedragsproblemen.

Een gezonde en gevarieerde voeding volstaat namelijk niet om de toegenomen behoefte aan foliumzuur in de zwangerschap te dekken. Daarvoor zou je bijvoorbeeld dagelijks een halve kilo spruitjes of minstens 50 bruine bonen moeten eten.

Alle praktische info over foliumzuur alsook andere nuttige informatie voor wie aan kinderen denkt, vindt u op deze nieuwe website.

Conclusie

Vrouwen die overwegen zwanger te worden, starten best met de inname van extra foliumzuur zodra ze stoppen met anticonceptie. Deze supplementen verminderen het risico op een reeks aangeboren afwijkingen.

Info: www.gezondzwangerworden.be
Bron:  24/02/2015 | Cebam | geschreven door Marleen Finoulst