Venocaps - NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

CONTRACEPTIE - Anticonceptiepatch

04 februari 2019


De patch of anticonceptiepleister is een alternatief voor de pil. . Hij wordt in België op de markt gebracht onder de naam EVRA®


De anticonceptie-patch bevat twee producten :een oestrogeen en progestageen ,zoals bij een klassieke pil. De werking is trouwens ook identiek: het verhinderen van de ovulatie ( eisprong ) en daardoor dus anticonceptief ( zwangerschapsvoorkomend ).


VOOR- EN NADELEN


De voordelen


De patch werkt gedurende 7 dagen, hierdoor wordt de dagelijkse inname van een pil vermeden.
Een groot voordeel voor vrouwen die regelmatig hun pil vergeten.
Een pil kan snel verloren gaan bij braken of buikloop, waardoor er geen goede werking meer is.
Dat nadeel bestaat niet bij de patch.
Gezien de patch constant hormonen afscheidt en de actieve producten niet in de lever moeten verwerkt worden, zijn de toegediende dosissen lager dan bij de klassieke pil.
Er zijn ook minder interacties mogelijk met antibiotica bij het gebruik van de patch.


De nadelenDe patch kan gedeeltelijk of helemaal loskomen (5% van de gebruikte patches) .

Spotting (tussentijdse bloedingen) kunnen frequenter optreden dan bij de pil vooral de eerste 2 maanden bij het gebruik van de patch.

Er is geen enkel voordeel wat betreft de nevenwerkingen of contra-indicaties. Sommige nevenwerkingen kunnen zich zelfs vaker voordoen zoals langere maandstonden en spanningen in de borsten. De meest voorkomende reden voor het stoppen met de patch zijn : huidirritatie(2%), pijn in de borsten, misselijkheid en hoofdpijn.

De patch heeft een maandelijkse kostprijs die hoger ligt dan die van de pil.


Samengevat :De anticonceptie-patch is een betrouwbaar alternatief voor de gecombineerde pil, maar heeft geen grote voordelen.
De dames die hem kunnen waarderen zijn verstrooide vrouwen of vrouwen die hun levenswijze willen vergemakkelijken of een moeilijke uurregeling hebben wat betreft de regelmatige inname van de pil
en die niet terugschrikken van de hogere kostprijs.

De anticonceptie onder vorm van een implant of het intra-uterien spiraaltje blijven een alternatief voor hen die een anticonceptiemiddel op langere termijn wensen.

De patch , pil of spiraaltje beschermen niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen ( SOA ) , enkel een condoom biedt dan bijkomende bescherming.


Gebruiksaanwijzing van de patch EVRA®AanbrengenEVRA moet op een propere, droge, gezonde, niet gekwetste en onbehaarde huid aangebracht worden, op de bil, de buik, de buitenkant van de arm of op het bovenste gedeelte van de romp, op een plaats waar hij geen wrijving van spannende kledij zal ondergaan.

EVRA zal men niet aanbrengen op de borsten of op een rode, geïrriteerde of gekwetste huid. Iedere nieuwe patch dient aangebracht te worden op een andere plaats dan de vorige, om irritaties te voorkomen. Het mag wel in dezelfde lichaamszone worden aangebracht.
Het is aangeraden de patch stevig aan te drukken totdat de randen prima aankleven (10 seconden).
Om het loskomen van de patch te vermijden, wordt aangeraden geen maquillage, crème, lotion, poeder of andere producten op de voorziene plaats aan te brengen.

Het is aan te raden iedere dag de goede aanhechting van de patch te controleren.

DoseringEén enkele patch wordt aangebracht en gedragen gedurende een ganse week (7 dagen).
Na het aanbrengen van 3 patches (3 weken) zal er een pauzeweek zonder patch zijn.

Een nieuwe cyclus in de anticonceptie begint de dag na de week zonder patch; de volgende EVRA patch dient aangebracht te worden zelfs indien er geen bloedingen zijn geweest of indien ze nog niet beëindigd zijn.

De periode zonder patch tussen 2 gebruikelijke cyclussen zal onder geen enkele omstandigheid 7 dagen overschrijden. Indien de tussenperiode van 7 dagen zonder patch wordt overschreden, dan kan de efficiëntie van anticonceptie niet meer gegarandeerd worden. Gedurende 7 dagen moet dan bijkomend een condoom gebruikt worden.

De eerste dag van het aanbrengen van de patch bepaalt de dag waarop men een nieuwe patch dient te kleven.
De eerste patch wordt aangebracht de eerste dag van de cyclus en wordt vervangen de 8ste en de 15de dag. De derde patch wordt verwijderd op de 22ste dag

Voor een onmiddellijke doeltreffendheid zal de patiënt EVRA® bij het eerste gebruik (aanvang met een anticonceptiemiddel of overschakeling van de gecombineerde pil) op de eerste dag van haar menstruatie aanbrengen. Indien men later aanvangt, moet men condooms gebruiken gedurende de eerste 7 dagen.

Eventueel is het mogelijk de dag van aanbrengen te veranderen. Hiervoor zal men het aantal dagen
van de week zonder patch verminderen.