Venocaps - NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

SCHURFT

16 april 2019

Oorsprong

Schurft of scabiës is een parasitaire aandoening veroorzaakt door een mijt ‘Sarcoptes scabiei hominis’. Schurft is zeer besmettlelijk maar gelukkig goedaardig. Men moet het altijd laten behandelen want het gaat niet vanzelf weg.

Hoofdprobleem bij schurft is de veroorzaakte jeuk. De mijt nestelt en vermenigvuldigt zich in de bovenste laag van de huid waar het gangen graaft waarin het zijn eitjes legt. Deze worden larven die na 17 dagen volwassen zijn. Het lichaam reageert hierop met een allergie die zeer veel jeuk veroorzaakt.

Plaats

Schurft vindt men over heel het lichaam. Het aangezicht blijft meestal gespaard.

Besmettelijkheid

Schurft is zeer besmettelijk. Het wordt doorgegeven via direct of indirect contact namelijk via kleren, beddegoed, …

Opletten want de incubatietijd kan 2 à 6 weken duren.

Te volgen stappen

Er zijn 2 even belangrijke stappen : de behandeling en het ontsmetten van het huishoudelijk linnen.

Het linnen, gebruikt de laatste 3 dagen voor de start van de behandeling tot na de behandeling, moet ontsmet worden door :

  • wassen op 60 graden
  • in een gesloten plastieken zak houden op kamertemperatuur gedurende 72 uur
  • openspreiden op droogrek op kamertemperatuur

Deze behandeling moet men toepassen op alles wat in direct contact geweest is met de huid: kleren, ondergoed, pyjamas, panty kousen, sjaals, handschoenen, pantoffels, lakens, hoofdfluwijns, dekbedovertrek, knuffels en handdoeken (bad en keuken).

Bij gewone schurft is het niet nodig om het hoofdkussen zelf, dekbed, dekens, matrassen te ontsmetten want er is geen direct contact met de huid.

Behalve bij terugkerende schurft, is het a priori niet nodig om de omgeving te ontsmetten. Anders, overal stofzuigen en zak direct wegdoen. Alsook alle absorberende materialen behandelen die in contact waren met de huid. Gladde oppervlakten zoals borden, bestek hebben geen besmettingsgevaar.

Op gezelschapsdieren kan schurft zich niet ontwikkelen. Het kan wel een hond of kat gebruiken als gastheer. Bij een epidemie of terugkerende schurft, zal men contact met dieren de dagen volgend op de behandeling vermijden.

Na huidcontact met een besmette persoon, zal men de handen wassen met lauw water en zeep. Ontsmettingsmiddelen zijn nutteloos.

Behandeling

Vooreerst nagels kort knippen! Dit om infectie te vermijden van krabwonden,

Daarna, gezien de lange incubatieperiode van de parasiet, moet men heel het gezin tegelijk behandelen, zelfs diegenen die geen symptomen vertonen.

De behandeling is altijd door een arts voorgeschreven en zal ‘s avonds gebeuren :

  1. Zich wassen en drogen
  2. Zich insmeren met zalf

Ouder dan 2 jaar : heel het lichaam behalve het aangezicht.

Jonger dan 2 jaar of iemand met verminderde immuunsysteem : ook het gezicht behalve ogen en mond.

Vooral smeren tussen de vingers en tenen, polsen, ellebogen, oksels, tepels, navel, genitale organen en bilnaad.

Jonger dan 2 jaar, 6 à 8 uren laten inwerken. Ouder dan 2 jaar, 8 à 12 uren laten inwerken.

Indien u tijdens deze 8 à 12u naar het toilet moet of uw handen wast, moet u deze delen opnieuw insmeren.

Na deze periode van 12u, bent u in principe niet meer besmettelijk.

  1. Douchen om alle eitjes te verwijderen. Afdrogen met een propere handdoek en propere kledij aantrekken.

Verschillende dagen behandeling kunnen nodig zijn. Uw arts zal het te volgen schema uitleggen.
De ochtend na de laatste dag behandeling, zal men het beddegoed verzamelen en behandelen (wassen op 60 graden of in een plastieken zak steken gedurende 72 uur).

Hou er rekening mee dat tijdens de 2 à 3 dagen na de eerste behandeling, de jeuk kan verergeren. Deze jeuk zal verminderen maar kan nog verschillende weken aanhouden.

Zelfs bij een geslaagde behandeling. Orale antihistaminica kunnen verlichting brengen.

Indien de jeuk langer aanhoudt dan 4 weken, gaat u best bij een dermatoloog langs. Deze zal dan vastleggen of de behandeling gefaald heeft of als er spraken is van een andere allergie.

Indien de behandeling later herhaald moet worden dan volgt u opnieuw de volledige procedure met inbegrip van het ontsmetten van het linnen.

Wist u dat ?

Men denkt dikwijls dat schurft opduikt omwille van onhygiënische toestanden en dat het alleen anderen treft. Dit is volledig fout. Schurft komt in alle sociale lagen van de bevolking voor en heeft niets met hygiëne te maken. Erge vormen vindt men bij ouderen, bij verminderde immuniteit of bij een algemene slechte toestand. Epidemieën kunnen voorkomen in gemeenschappen, scholen of rusthuizen.

Wanneer een arts raadplegen ?

Bij verdenking van schurft moet u uw arts raadplegen. Want men geneest niet vanzelf van schurft en alle behandelingen zijn op voorschrift .